art, icelandic art, painting

Gamli Daði eða Nýi Daði./Old Daði vs. New Daði

Gamli Daði eða Nýi Daði.

Gamli Daði byrjaði að sýna málverk sem úngur maður um 1980 og tilheyrði list hreyfingu sem var kölluð Nýja málverkið og einkenntist af exprexoniskum stíl og uppbroti á listheiminum; uppbroti gegn hópi listamanna sem var búin  að tileinka sér ljósmyndir, sviðsetningar, leikþáttunga og videotækni í hvítum sýningarsölum.

Nýi Daði er upprennandi eldri borgari og Yogi sem er að mála myndir sem hafa einhverskonar innra andlegt jafnvægi og jákvæðan boðskap án þess að vera minimalísk eða abstrakt. Þeir eru alltaf að reyna að sættast hver við annan „Nýji og gamli“ og sættast við botnlausa vitleysu listheimsins.

Ég var með eitthvað sem ég kallaði; yfirlitssýningu í Júli hér á Feisbook síðunni.

Old Daði vs. New Daði

The old version of the artist began to show his paintings about year 1980 and belonged to an art movement called New expressionist art around 1980, characterized by exprexonic style and breakthrough in the art world; a break against main streem of artists who had used photographs, performas and video technology in white showrooms.

New Daði is an upcomming senior citizen and Yogi whos paintings are some kind of inner spiritual balance and positive message; without being minimal or abstract. They are always trying to reconcile each other with “New and Old persona” and reconcile to the bottomless nonsense of the art world.

 

 

Old Daði vs. New Daði

 

 

I have an overview show on Facebook with older works in July.

 

Blogg 2

Calda calda (Heitt heitt). Olía á striga. ca. 100×160 cm 1982
Calda calda (Hot hot). Oil on canvas. ca. 100×160 cm in 1982

 

Djúp Hjartans

Djúp hjartans, 40×60 cm.  kr. 170000,-
Deep of the heart, 40×60 cm.  kr. 170000,-

 

1 thought on “Gamli Daði eða Nýi Daði./Old Daði vs. New Daði”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.